نوجوانان همواره در طی دوره نوجوانی با فشارهای زیادی مواجه هستند. از تغییراتی که به خاطر دورهی بلوغ به وجود میآیند گرفته تا سوالاتی درمورد هویت خود، همگی آنها را تحت فشار قرار میدهند. اما نباید کج خلقی های معمول دوره نوجوانی را با افسردگی اشتباه بگیریم افسردگی یک بیماری جدی است و همهی جنبههای زندگی نوجوان را تحت شعاع قرار میدهد. خوشبختانه این عارضه قابلدرمان است و والدین میتوانند به فرزند خود کمک کنند

علائم افسردگی در نوجوانان
افسردگی در نوجوانان مشکل جدی سلامت روان به حساب میآید که موجب احساس ناراحتی مداوم و بیانگیزگی میشود. افسردگی میتواند در نحوه تفکر، احساس و رفتار نوجوان اثر گذاشته و بروز مشکلات احساسی، کارکردی و جسمی را به همراه داشته باشد. اگرچه ممکن است افراد در تمامی سنین دچار افسردگی شوند اما علائم آن در میان نوجوانان و بزرگسالان متفاوت است.
نشانههای افسردگی در نوجوانان شامل بروز تغییرات در نوع نگرش و رفتار پیشین وی میشود که با احساس ناراحتی و مشکل در خانه یا مدرسه، مشکل در فعالیتهای اجتماعی یا دیگر جنبههای زندگی خود را نشان میدهد. احساس ناراحتی، عصبانیت، ناامیدی، زودرنج شدن، بیانگیزه شدن، از دست دادن عزت نفس، احساس بیارزش بودن، مشکل در تمرکز کردن و تصمیمگیری از علائم این عارضه خُلقی در بیشتر نوجوانان است. همچنین بروز علائمی از قبیل احساس خستگی و نداشتن انرژی کافی، بیخوابی، تغییر اشتها، گرایش به مواد مخدر، احساس بیقراری، شکایت از دردهای بیدلیل در نقاط مختلف بدن، انزوای اجتماعی، افت عملکرد تحصیلی، خودزنی و خودکشی باید جدی گرفته شود.
نحو درمان
در درمان افسردگی کودکان و نوجوان موضوع بسیار مهم«فعال سازی رفتاری» است به گونه ای که برای کودکان و نوجوانان برنامه های در نظر بگیریم که آنها را وادار به حرکت کند اما انرژی زیادی از آنان نگیرد. و همچنین خوآگاهی اموخته شده در کودکی می تواند بسیار به آنها کمک کند
در برخی از مواقع نوجوان ها بسیار خود را شماتت می کنند و مورد قضاوت قرار می دهند و از ترس خطا کردن از مردم و جامعه کناره گیری می کنند تا از اجتماع دور باشند و کمتر خطا و اشتباه کنند . اما دوری از اجتماع آنها را به شدت افسرده می کند . دوری از اجتماع همچنین سبب می شود نوجوانان به دنبال افزایش مهارت های خود نیز نروند و افسرده تر شوند.
برای درمان افسردگی ، باید به روابط بین فردی نوجوان توجه نمود بدین صورت که به او کمک کنیم مهارت های جدید بیاموزد و یا به سمت ایجاد روابط جدید گام بردارد تا از قضاوت های اطرافیان دور باشد و خود را سرزنش نکند.
منابع